Zelfhelend vermogen: je eigen mogelijkheden om te genezen. Een begrip dat je eigenlijk best breed kunt opvatten. Hoewel veel mensen het misschien neer zullen leggen bij de alternatieve overtuigingen op geneeskundig gebied. Maar ook jouw overwonnen verkoudheid is al een stukje zelfhelend vermogen. Lees hier meer over dit vermogen van ons lichaam en wat het voor je kan betekenen.
Innerlijke kracht
Zelfhelend vermogen is een innerlijke kracht die iedereen heeft. Alleen zijn we gewend geraakt aan het idee dat we bij ziekte medicijnen nodig hebben om te kunnen herstellen. Zelfheling, zoals je het ook kunt noemen, is een mooie bron die jou kan helpen om te genezen van zowel lichamelijke als psychische kwalen.
Natuurlijk moet je hier verstandig mee omgaan. De ene keer zijn medicijnen overbodig en doen ze eerder kwaad dan goed, terwijl een andere keer je toch echt wel naar een dokter moet om geen risico’s te lopen. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om medisch advies te geven! Mankeer je iets? Neem dan contact op met je arts of andere deskundige!
Slim lichaam
Jouw lichaam is zo gebouwd dat het prima functioneert en bij veel dingen zelf het beste weet hoe te reageren. Hoe meer jij je lichaam gezond houdt, hoe beter het zal kunnen reageren.
Bekende voorbeelden van zelfhelend vermogen
Misschien vind je de term zelfhelend vermogen wel heel zweverig klinken. Maar je bent het er vast mee eens dat je wel degelijk zelf herstelt van een griepje, dat een wondje zo geneest zonder poespas en dat ook je hoofdpijn vanzelf weer overgaat.
Of denk ook aan het oplopen van een virus, die je geen tweede keer zult krijgen omdat je lichaam zich ertegen kan verzetten door de afweerstoffen die het heeft.
Allemaal voorbeelden dat je lichaam wel degelijk zelf jou kan genezen. Hier is dus niks zweverigs of alternatiefs aan. Dat vanuit de alternatieve geneeswijze de benadering nog verder gaat is waar.
De kracht van jezelf
Zelfhelend vermogen of zelf herstellend vermogen is niet alleen iets van het lichaam op zich. Want naast deze fysieke kracht zijn er ook nog je gedachten, gevoelens en emoties die wel degelijk kunnen bijdragen aan je herstel.
Andersom is dus ook waar: je kunt jezelf dus echt ziek denken! Maar eigenlijk is dat ook bekend in de gewone geneeskunst. Het bekende placebo-effect zou je namelijk ook hieraan kunnen koppelen. Doordat iemand denkt dat hij geneest door de pil (die niks doet) geneest hij al.
Je kunt dan zeggen dat die persoon zich dus van alles in zijn hoofd heeft gehaald wat niet bestaat en het dus ‘tussen zijn oren zat’. De persoon voelde toch echt hoofdpijn (bijvoorbeeld) en die pijn is nu wel weg.
Was de pijn dus niet echt? Waarschijnlijk ervaarde de persoon toch echt wel die pijn! En wat is ingebeelde pijn en wat niet? Dat is natuurlijk ook maar een vaag begrip.
Zelfhelend vermogen door positief denken
Je kunt dus genezen omdat je denkt dat je een medicijn hebt gekregen. Het laat zien dat jouw gedachten dus van belang zijn hierin. Positief denken kan dus helpen om het zelfhelend vermogen te stimuleren. Niet vreemd als je bedenkt dat alles met elkaar verbonden is.
Ben je druk, dan ervaar je stress wat zowel je denken als je lichamelijke welzijn zal beïnvloeden. Een holistische kijk op je klacht zal de klacht niet alleen wegnemen, maar ook de oorzaak aanpakken. Wat met enkel medicijnen natuurlijk niet gebeurt. Daar wordt vaak enkel naar de klacht gekeken.
Gelukkig komt er wel steeds meer oog voor de verbondenheid van alles met elkaar.
Voorbeelden van de verbondenheid
Een aantal voorbeelden hierbij zijn:
- Je hebt maag- en/of darmklachten. Dit kan ontstaan door stress.
- Hartklachten kunnen ook een gevolg zijn van stress.
- Trauma kan zorgen voor allerlei lichamelijke klachten.
Kan je je zelfhelend vermogen helpen
Je kunt je zelfhelend vermogen zeker helpen:
- Door onder andere massage toe te passen.
- Meditatie kan helpen bij het vinden van rust.
- Zorg voor minder stress.
- Zorg voor ontspanning, plezier en wees positief.
- Eet en leef gezond.
- Je geestelijke gesteldheid heeft invloed op je lichaam en andersom. Voel je je opgeruimd, dan zal dit ook je lichaam dus goed doen! Positief denken verhoogt je frequentie. Dit zal je zelfhelend vermogen goed doen.
- Blijf lekker in beweging en houd je lijf gezond.
- Je kunt ook de MIR-methode uitproberen. Hierbij geef je je lichaam opdrachten die je vier weken twee keer per dag opgeeft. Ondertussen aai je over je hand (als vorm van massage). Je kunt het systeem gratis online tot je nemen en uitproberen. Wil je er dieper in duiken, dan kan je lid worden.
- Je kunt ook een coach raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld een holistisch coach zijn of een coach van de MIR-methode.
Leren van elkaar
Er zijn mensen of zienswijzen die zelfs beweren dat alle lichamelijke klachten hun oorsprong vinden in de gedachten van de mens. Terwijl er ook artsen zijn die enkel hun medische wetenschap als de juiste zien en niks willen weten van zelfhelend vermogen zoals de alternatieve geneeswijze dit ziet.
Zelf denk ik dat de waarheid in het midden ligt. Zouden we niet veel verder komen als men niet enkel zijn eigen zienswijze wil zien, maar ook het gelijk van de ander durven aanvaarden? Pas dan kunnen we toch het beste uit onszelf halen?
Indien mogelijk zelf genezen, indien nodig met behulp van medicijnen, bijvoorbeeld? Ik denk dat je zowel jezelf ziek kan ‘denken’, als dat het je overkomt door bijvoorbeeld externe oorzaken.
Hoewel ik ook wel geloof dat je weerstand stukken beter zal zijn als je gelukkig in je vel zit en daarmee dus minder snel ziek zal wordt…Maar zeggen dat het dus je eigen schuld is als je ziek bent vind ik wel erg cru!
Meer weten?
Deepak Chopra is een hele bekende op het gebied van zingeving en heeft al meer dan 50 boeken geschreven. Eén ervan is ‘Het zelfhelend vermogen’. Deepak geeft de Oosterse Wijsheden door aan het Westen en was eerst werkzaam als arts.
Hierna ontdekte hij de kracht van meditatie en Yoga. ‘Het zelfhelend vermogen’ heeft hij geschreven met Rudolph Tanzi.
Deze vind je hier.
- Bruiloftsgasten een bedankje meegeven - 21/02/2025
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
Leave a comment