Skip to Content

Tips eenvoudig website maken

Tips eenvoudig website maken

Een eigen website maken hoeft niet meteen duur of ingewikkeld te zijn. Hoe maak je eenvoudig een eigen website? Kan dit ook als je het voor je werk wilt gebruiken? 

Waarom een eigen website maken?

Je eigen website maken (of bouwen, zoals het ook wel genoemd wordt) klinkt ingewikkeld. Zeker als je het zakelijk wilt gebruiken, wil je dat de site ook goed werkt. Het is immers je online visitekaartje.

Toch hoeft het helemaal niet duur te zijn of ingewikkeld. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden waardoor jij prima zelf aan de slag kunt met een website. Zeker als ondernemer kan je eigenlijk niet meer zonder, want de meeste mensen maken toch eerst even online kennis met jouw bedrijf.

Ook als je gewoon lokaal werkzaam bent. Ze zoeken vaak eerst online naar reviews, zeker als het om dure uitgaven gaat of om een bepaalde dienstverlening. 

Zelf maken of laten doen

Laten doen heeft uiteraard zijn eigen voordelen. Je hebt er zelf dan geen omkijken naar, dus het scheelt je tijd en een professionele bouwer zal misschien net meer kunnen toepassen waardoor je site net sneller loopt of meer functies biedt.

Maar daar hangt ook een prijskaartje aan en je kunt wel degelijk zelf heel veel doen, ook als je er geen verstand van hebt. Zelf bouwen is lekker alles zelf in de hand hebben, dus ook wanneer je het klaar hebt…en het kost veel minder geld.

Eigen domeinnaam

Alles begint natuurlijk met een eigen domeinnaam. Deze kan je bij veel aanbieders laten vastleggen en dan kan je ook direct een hostingpakket aanvragen. Hier zitten grote verschillen in, dus neem daar even de tijd voor. Begin niet meteen groots, want opschalen kan altijd nog en het scheelt heel veel geld.

Eigenlijk biedt ieder bedrijf hierbij tegenwoordig een eenvoudige manier aan waarmee jij zonder technische kennis een website kunt maken. Dit worden ook wel websitebuilders genoemd. Daarnaast is er ook vaak de mogelijkheid om met WordPress te werken.

Of een gratis site?

Vaak wordt er aangeraden om voor een betaalde versie te gaan, zodat je een eigen domeinnaam kunt gebruiken. Het staat natuurlijk ook wel professioneler als je echt een eigen site met een eigen domeinnaam hebt.

Volgens de geleerden zou het ook sneller opgepikt worden door Google en daarmee hoger eindigen in de zoekresultaten. Of dat werkelijk zo is durf ik niet te zeggen, want ik heb hele goede ervaringen met mijn blogs op blogspot.nl. Naast Blogspot (Google) zijn er meer aanbieders die ook een gratis versie hebben. Je hebt dan je eigen naam met de toevoeging van het bedrijf erachter.

Eén van mijn blogs heet bijvoorbeeld https://jongensmoederwilly.blogspot.com/. Het fijne van Blogspot is dat je geen limieten hebt. Bij andere gratis versies kan het zo zijn dat je uiteindelijk ‘vol’ zit en je moet gaan betalen om verder te kunnen gaan. Gratis sites kan je onder andere maken bij:

Eenvoudige websitebuilders

Bij een websitebuilder word je heel simpel door het proces heengeleid. Je kunt zelf je lay-out kiezen, afbeeldingen en teksten plaatsen en bijvoorbeeld een blog bijhouden. Zelfs een webshop hoort vaak tot de mogelijkheden, alleen moet je hier meestal wel extra voor betalen. Verder krijg je er 1 of meerdere emailadressen bij. Natuurlijk kan je ook de kleuren naar je eigen smaak aanpassen. 

WordPress

Een andere manier van werken is het installeren van WordPress. Veel sites draaien met dit programma. De gratis versie biedt al heel veel. Maar voor exclusievere thema’s bijvoorbeeld moet je betalen. Tipje: wil je eerst weten of WordPress wel fijn werkt voor je besluit om voor deze manier van bouwen te gaan?

Bij WordPress zelf kan je een gratis site maken, die je alvast een beetje wegwijs maakt. Je hebt dan een domeinnaam met WordPress achter je gekozen naam. Mijn ervaring hiermee is eveneens prima. Het geeft je een reëel beeld van werken met WordPress en je kunt al een echt leuke site maken.

Bevalt het, dan kan je bij hen ook een betaalde versie nemen met je eigen domeinnaam. Jouw site wordt dan gewoon overgezet en ben je dus niet alles kwijt. Of je kiest natuurlijk voor een andere aanbieder die ook WordPress in zijn pakketten aanbiedt. WordPress wordt veel gebruikt. Het biedt heel veel mogelijkheden, maar is vaak wel wat ingewikkelder voor de beginner dan een websitebuilder.

Afbeeldingen en teksten

Naast een domeinnaam en de manier van het bouwen, moet je uiteraard ook content hebben om de site mee te vullen. Besef dat je dit echt zelf moet maken of laten maken, je mag niet zomaar dingen van internet afplukken. Er zijn wel sites te vinden waar je afbeeldingen van mag gebruiken. Dit zijn betaalde mogelijkheden, maar er zijn ook gratis manieren.

Lees wel even goed wat hierin de regels zijn. Voorbeelden van dit soort sites zijn Pixabay en Morguefile. Ben je niet zo’n schrijver? Laat dan een ander het voor je schrijven! Tekstbureaus kunnen je hierbij helpen. Besef dat de site de eerste indruk is van jouw bedrijf. Die moet natuurlijk wel goed zijn. Teksten die niet lopen of onduidelijke foto’s werken natuurlijk niet mee aan een goede indruk maken.

Indeling van de site

Bedenk goed wat je allemaal wilt laten zien op de site. Aan de hand daarvan ga je een logische indeling maken. Bedenk zelf maar eens wat je fijn aan een site vindt en wat niet. Zelf irriteer ik me nogal aan sites waar je heel lang moet zoeken om contactgegevens te vinden. Zelf zorg ik dus bij mijn sites dat dat duidelijk naar voren komt. 

Indruk maken

Je wilt indruk maken met je site, toch? Zorg dan ook dat je site lekker loopt en er aantrekkelijk uitziet. Het kost misschien even tijd, maar dan heb je ook wat! Een site die saai eruitziet, doordat je bijvoorbeeld alleen maar tekst hebt, is een site waar mensen snel klaar mee zijn en op zoek gaan naar een andere site. Die van je concurrent, bijvoorbeeld! En dat was nou net niet de bedoeling!

Bekend maken

Een site is leuk, maar dan wil je ook nog bezoekers hebben. Zorg voor teksten die Google (of andere zoekmachines) weten te vinden. Een professional kan je daarmee helpen, door de teksten hierop af te stemmen. Maar je kunt ook zelf je site natuurlijk promoten door bijvoorbeeld via Facebook regelmatig een melding te maken over je site.

Je kunt betaalde reclame overwegen bij bijvoorbeeld Google of YouTube. Of op Facebook. Reageer bij forums waar je ook je site bij je naam mag vermelden. Of misschien zelfs in je reactie zelf. Verkoop je? Denk dan ook aan bijvoorbeeld Marktplaats. Bij de verkoopadvertenties kan je ook je site vermelden (mits je hiervoor betaald). Zet je site ook op je visitekaartje! 

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *