Een overkapping in je tuin is je grote wens? Dan kan je dit laten doen of je doet het lekker zelf. Uiteraard heeft beide zo zijn eigen voor- en nadelen. En heb je eigenlijk een vergunning nodig? Zijn er regels waar je je aan houden moet?
Waarom een overkapping?
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een overkapping een mooie aanwinst is voor je tuin. Een heerlijke plek om te zitten zonder last te hebben van de regen of de zon, bijvoorbeeld. Of gewoon omdat je het wel heel gezellig vindt staan. Een overkapping zou ook bedoeld kunnen zijn om je auto of de fietsen droog onder te kunnen zetten.
Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?
Of je wel of niet een vergunning nodig hebt, hangt af van de plaats van de overkapping. Als je de overkapping in je achtertuin zet, dan hoeft het niet. De overkapping mag dan niet hoger zijn dan 4 meter en moet binnen een zone van 2,5 meter vallen. Dat wil zeggen dat het binnen 2,5 meter van je woning geplaatst moet worden.
Plaats je de overkapping verder dan die 2,5 meter van je huis af, dan mag de overkapping niet hoger dan 3 meter zijn. Ook mag de overkapping niet meer dan de helft van je tuin overkappen. Het mag niet dienen als een zelfstandige verblijfplaats. De totale oppervlakte mag niet meer dan 30m2 zijn.
Dit zijn de algemene regels, maar iedere gemeente heeft ook nog zo zijn eigen regels. Dus die zal je eerst zelf moeten navragen. Voor andere overkappingen, die dus niet hieronder vallen, moet je een vergunning aanvragen.
Tip: is je overkapping zichtbaar vanaf de straat, vraag dan voor de zekerheid na of je een vergunning nodig hebt! En als je zorgt dat je overkapping niet hoger dan 3 meter is, zit je daarmee ook eerder goed. Er zijn namelijk veel steden die sowieso een bouwvergunning verplichten voor bouwwerken boven de drie meter.
Afmeting van grote tuinen
Er is gezegd dat je dus niet meer dan de helft van de tuin mag bebouwen met bijbehorende bouwwerken (waar dus een overkapping onder valt). Voor grote tuinen ligt dit anders.
Is je tuin groter dan 100 m2 en kleiner dan 300 m2, dan mag je maximaal 50 m2 bebouwen en 20% van het gedeelte dat groter is dan 100 m2. Bij een nog grotere tuin is het maximum 90 m2 en 10 % van het gebied dat groter is dan 300m2. Mar hierbij geldt wel het maximum van 150 m2.
Wat is je achtererf?
Volgens de regels mag je dus vergunningsvrij bouwen (onder voorwaarden) in je achtertuin of zoals het er officieel staat ‘het achterfgebied’. Maar wat wordt daar onder verstaan?
Bij een rijtjeshuis is dat natuurlijk niet ingewikkeld, want dan is de achtertuin jouw achtererf. Maar er zijn natuurlijk huizen bij wie de tuin meer rondom het huis gelegen is. Bij een hoekhuis is de hele tuin achtererf vanaf 1 meter vanaf de voorgevel als dit niet aan een openbaar toegankelijk gebied ligt.
Anders wordt het als het hoekhuis wel grenst aan zo’n gebied. Dan wordt de tuin achter het huis als achtererf gezien, waarbij dus de zijgevel leidend is. Het achtererfgebied is dan dus net zo breed als het huis en de zijkant van de tuin geldt niet als achtererf. Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken. Dit kan je nalezen bij de Rijksoverheid.
Vergunning aanvragen overkapping
Een vergunning vraag je bij de gemeente aan. Waarschijnlijk zal dit via de website kunnen of via omgevingsloket.nl. De gemeente zal nu eerst moeten kijken of jouw plannen toegelaten kunnen worden. Zorg dus dat jouw plannen duidelijk zijn.
Ook wordt de aanvraag geplaatst in het gemeentekrantje en op de site zodat mensen hierop kunnen reageren. De buren bijvoorbeeld… Hier gaat best wel veel tijd in zitten! De aanvraag zelf mag de gemeente al 8 weken over doen om te beoordelen en die termijn kan gewoon nog eens verlengd worden met 6 weken!
Kwetsbare gebieden of monumentaal
Nog een extra puntje van aandacht: woon je in een bijzonder gebied (qua natuur bijvoorbeeld)? Hou er dan rekening mee dat de regels strenger kunnen zijn en je dus meer kans maakt dat je wel degelijk een vergunning aan moet vragen! Informeer hiernaar om niet achteraf voor vervelende situaties te komen staan! Is je huis een beschermd monument? Ook dan moet je even opletten wat je allemaal wel en niet mag doen.
Wel of geen bijgebouw?
Heeft je overkapping twee of meer wanden? Dan wordt het volgens het Bouwbesluit aangemerkt als een bijgebouw. En daarmee zullen de regels veranderen!
Zelf een overkapping maken
Zelf maken is dus ook een optie. Daarbij kan je dan nog kiezen uit de opties ‘alles zelf kopen en uitdokteren’ of ‘een bouwpakket aanschaffen’. Laatstgenoemde is uiteraard heel handig. De benodigde materialen heb je dan en vaak zit er ook een gedegen uitleg bij hoe je het allemaal in elkaar moet zetten.
Ga je echt alles zelf bepalen, dan heb je natuurlijk veel meer vrijheid. Je kunt dan iedere maat of vorm doen die je zelf wilt. En hier en daar lekker je eigen ideeën erop loslaten, zodat je een originele overkapping krijgt. Het is maar net wat jij wilt én hoe handig je in dit soort dingen bent!
Goedkope bouwpakketten overkapping
Bouwpakketten worden trouwens door heel veel bouwmarkten en merken aangeboden. Dus even rondneuzen kan geen kwaad, want het ene pakket zal duurder zijn dan een andere. Grote bouwmarkten hebben die bijvoorbeeld ook, dus met een beetje geluk kan je ook nog op de budget-tour.
Laten plaatsen
Laat je alles plaatsen dan weet je zeker dat het veilig en stevig zal staan (als het goed is…). Een echte professional zal ook bij vreemde maatvoeringen prima weten hoe hij dit moet aanpakken. Hij kan je met raad en daad bijstaan bij het kiezen van materialen en je hoeft zelf geen twee ‘rechterhanden’ te hebben om te kunnen genieten van een mooie overkapping. Dat dit wel duurder is, mag duidelijk zijn.
Bronnen:
Foravida.nl, Overheid, Mijnterrasoverkapping.nl
- Bruiloftsgasten een bedankje meegeven - 21/02/2025
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
Leave a comment