Skip to Content

Met de hand afwassen; wat mag niet in de vaatwasser?

Met de hand afwassen; wat mag niet in de vaatwasser?

De vaatwasser: de meeste mensen hebben er tegenwoordig wel één. Lekker makkelijk. Maar misschien heb je het plan opgevat om meer met de hand af te gaan wassen, omdat je denkt dat het beter is voor het milieu. Maar is dat ook wel zo? En zijn er eigenlijk ook artikelen die je beter niet in de vaatwasser zet? Kortom: allerlei weetjes over met de hand afwassen of toch maar met de vaatwasser!

Afwassen en het milieu: meningen zijn verdeeld!

Een vaatwasser is lekker handig, maar staat wel veel langer aan dan dat jij met de afwas bezig zou zijn. Het ding verbruikt dus al die tijd elektriciteit en water. Dus zou je denken dat het beter is om met de hand af te wassen.

Toch blijkt het in de praktijk anders te liggen! Er wordt gesteld dat een grote vaatwasmachine hooguit 12 liter water verbruikt. Vul jij je gootsteen met water, dan zou dat volgens deze zelfde bron om 20 tot 30 liter water gaan! Nu zal jij niet alles wat je in de vaatwasser stopt direct ook in 1 keer afwassen. Dat betekent dus dat je ook meerdere keren diezelfde gootsteen zult vullen met water!

Om even uit te gaan van mijn situatie hier: ik doe 1 keer per dag de vaatwasser aan. Als ik alles met de hand zou wassen, is de kans groot dat ik dat na iedere maaltijd zou doen. Dus drie keer per dag… Maar goed, stel dat je het alleen na de lunch en het diner zou doen. Dan is het nog 40 tot 60 liter water per dag, tegenover die 12 van je vaatwasser!

En wat de elektriciteit betreft, ook jij verbruikt elektriciteit om het water te verwarmen. Ook dat schijnt meer te zijn dan wat de vaatwasser doet! Natuurlijk moet je dan wel de vaatwasser op een efficiënte manier gebruiken. Dus niet de vaatwasser al aanzetten als het nog niet vol is! Anders zijn de voornoemde voordelen natuurlijk niet meer van toepassing. 

Maar: volgens Milieucentraal ligt het anders. Zij stellen dat afwassen in een teiltje wint en dat je daarmee 2 tot 3 keer minder energie verbruikt per jaar dan met de vaatwasser (als je alles in de vaatwassen stopt).

Met de kanttekening dat dit wel afhangt van waar het water vandaan komt. Als het water uit een close-in boiler komt schijnt het niet te werken en ook afwassen onder een lopende kraan moet je niet doen (maar dat is natuurlijk niet moeilijk om te begrijpen). 

Tips voor afwassen met de hand

  • Gebruik een teiltje! Deze is kleiner dan je gootsteen en daarmee verbruik je minder water. Vul deze en laat de kraan dus niet lopen.
  • Gebruik niet te veel sop. Vaak is een theelepeltje voldoende (al hangt dat wel weer af van welk merk sop je gebruikt)
  • Wil je voorspoelen? Doe dit dan met koud water.
  • Gooi je sop nooit weg in de natuur! Deze stoffen worden wel afgebroken in een zuiveringsinstallatie van het riool. Gooi je het zo weg dan komen de giftige stoffen in de natuur terecht en bijvoorbeeld vissen en waterinsecten zijn hier de dupe van.

Met de hand afwassen: de voordelen

Welke voordelen zitten er nog meer aan met de hand afwassen? Natuurlijk wel. Sowieso hoef je niet zo lang te wachten tot alles weer schoon is. Want iedereen kent vast wel de ergernis dat iets nog vuil in de vaatwasser staat en jij dat net nodig hebt.

En ja, dan pluk je het eruit en was je het alsnog met de hand af… Maar er zijn ook simpelweg artikelen die je beter met de hand afwast omdat je spullen anders niet mooi blijven. Je hoeft ook niet heel veel servies in huis te hebben als je met de hand afwast.

Was je met een vaatwasser, dan wil je hem toch niet meteen aanzetten als het nog niet vol zit. Wat inhoudt dat je meer servies nodig hebt om nog wel gewoon koffie te kunnen drinken of meerdere keren te kunnen eten…

Wat mag niet in de vaatwasser?

Let wel op of je product in de vaatwasser mag! Tere artikelen en sommige plastic spullen mogen bijvoorbeeld niet. Let dus op of het tekentje van de vaatwasser erop staat (zonder kruisje erdoor).

Even in het kort zijn deze spullen over het algemeen niet geschikt:

  • Gietijzer 
  • Kristal
  • Hout
  • Heel tere producten zoals porselein of antiek
  • Koksmessen kan je beter ook niet in de vaatwasser doen als je hier lang van wilt genieten. Roestplekken komen nog weleens voor door het gebruik van de vaatwasser. Ook op je gewone messen trouwens (tenminste…die ervaring heb ik wel). Scherpe keukenmiddelen kan je sowieso vanuit veiligheidsoverwegingen ook uit de vaatwasser houden. Want je zal de eerste niet zijn die zich hieraan bezeert met het uitruimen. Maar het schijnt ook zo te zijn dat scherpe randen van messen en andere snijobjecten dof worden door de sterke wasmiddelen en ook de handgrepen kunnen worden beschadigd. En dus die roestvorming.
  • Oude materialen zijn vaak ook niet geschikt voor de vaatwasser, omdat die er simpelweg nog niet waren. Het oude bestek van mijn ouderlijk huis bleek er echt niet tegen te kunnen…
  • Keramische pannen.
  • Aluminium. En eigenlijk elk metaal wat niet roestvrij staal is…
  • Sommige soorten plastic. Let gewoon even op wat het artikel zelf aangeeft.
  • Marmer, graniet en ander natuursteen.
  • Mechanische spullen stop je niet in de vaatwasser omdat ze minder goed kunnen gaan werken hierdoor. 
  • Artikelen met een holle ruimte, omdat hier water in kan komen en dit kan gaan roesten of zelfs schimmelen.

Waar vind je het symbool?

Over het algemeen zal op de onderkant van het product de symbolen staan wat je er wel en niet mee mag doen. Of het in de vaatwasser mag dus ook. Net als of het wel of niet in de magnetron kan of in de vriezer.

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *